Detta kan du få hjälp med hos din gynekolog
Gynekologer är läkare som specialiserat sig på kvinnokönet, graviditeter, menstruation och underlivssjukdomar. Här hittar du information om olika undersökningar, vart du hittar en gynekolog och om kostnader.
Här arbetar gynekologer
Gynekologer kan du hitta på alla sjukhus runt om i landet. Men det finns även specialiserade mottagningar för gynekologi och mödravård. Det finns även barnmorskor på de privata instanserna och att gå till dem kostar i regel ingenting.
Pris
Det kostar cirka 320 kronor per besök, som vilken annan specialistvård som helst.
Gratis på ungdomsmottagningen
I Sverige finns det ungdomsmottagningar för ungdomar mellan 12-23 år. Dit går du kostnadsfritt upp till 23 års ålder. Efter 23 år kan du gå till någon av de olika sesamklinikerna som finns lokaliserade runt om i Stockholm.
Vad kan du få hjälp med?
Hos gynekologer kan du få hjälp med det mesta som rör underlivet. Här är exempel på sådant som du kan få hjälp med:
- Testa dig för könssjukdomar, så som klamydia, gonorré med mera
- mensrubbningar
- mensvärk
- oregelbunden menstruation
- samlagssmärtor
- förändrade flytningar
- cellprovtagning
- ultraljud
- undersökningar av äggstockar och äggledare
- kontroll av hormonbalansen
- ofrivillig barnlöshet
- läkarundersökningar vid graviditeter
- preventivmedel
- minskad sexlust
Gynekologer kan med andra ord hjälpa till med allt som rör kvinnans könsorgan.
Akutmottagningar
Om du har akuta gynekologiska problem ska du besöka en gynekologisk akutmottagning. Akuta problem kan vara exempelvis missfall, smärtor, komplikationer efter en operation eller akuta infektioner.
Om du är osäker på om du behöver akut vård kan du kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 08-320 100. De har öppet dygnet runt.
Ett akutbesök kostar mellan 200-400 kronor.
Cellprovsundersökning
Alla kvinnor mellan 23-50 år blir kallade till cellprovsundersökningar var tredje år. Mellan 50-60 år blir du kallad var femte år. Detta för att upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen.
Cellförändringar är ett tidigt stadie till cancer i livmoderhalsen. Har du dessa cellförändringar så opereras de bort genom en enkel operation. Cellprovsundersökningarna rädda många liv eftersom cellförändringarna kan upptäckas innan det hinner bli cancer.
De kvinnor som får livmoderhalscancer är oftast de som av någon anledning inte har gått på regelbundna cellprovsundersökningar.
Pris
Cellprovsundersökningen är gratis när du blir kallad.
Abort
Har du en oönskad graviditet kan du göra abort. På en gynekologmottagning får du först abortrådgivning. Förutom själva aborten kan du också få samtalskontakt och preventivrådgivning.
Innan aborten görs ett ultraljud för att se hur lång graviditeten är gången. Det finns två olika typer av abort; medicinsk abort och kirurgisk abort. Den medicinska aborten kan du göra från och med vecka 9. Den kirurgiska aborten kan du göra mellan vecka 7-12.
Har du gått längre än 18 veckor är det inte tillåtet med abort om barnet inte är skadat eller om det finns särskilda skäl. Efter vecka 22 är det aldrig tillåtet med abort. Då är barnet så pass stort att det kan överleva utanför sin mammas mage.
Pris
Vanlig patientavgift.