Så går undersökning till

Det finns olika typer av gynekologiska undersökningar: Ultraljud, yttre undersökning och inre undersökning. Läs här om hur de går till.


gynekologiska undersökningaGynekologundersökning – så går den till

Det första som händer vid en gynekologisk undersökning är att du får sätta sig ned för att tala med gynekologen. Du kan då berätta om du haft några problem på sistone, det kan vara allt från klåda till oregelbundna menstruationer.

Efter att gynekologen lyssnat till dina besvär, alternativt att du bara vill göra en rutinkontroll, får du ta av dig alla kläder på underkroppen. Vill du ha strumporna på går det bra.

Många kvinnor brukar tycka att det känns mer bekvämt att ha en vidare kjol eller klänning på sig inför en gynekologisk undersökning. Det räcker då nämligen bara att ta av sig trosorna.

Yttre undersökning

Efter att du klätt av dig får du sätta dig i gynekologstolen som har benstöd på varje sida. Där lägger du benen så att gynekologen lätt kan komma åt och undersöka.

Ofta lyser gynekologen med en stark lampa för att lättare kunna se. Först undersöks de yttre blygdläpparna, urinrörsöppningen, slidöppningen och ändtarmen.

Inre undersökning

För att kunna undersöka slidan och livmodertappen för gynekologen in ett så kallat spekulum i slidgången för att kunna öppna och undersöka. Gynekologen kan i samband med detta ta ett cellprov från livmodertappen, men även en mängd andra prover kan tas av slemhinnan. För att exempelvis kunna utesluta att du har en infektion.

Efter eventuell provtagning tas instrumentet, spekulumet, ut ur slidan.

För att göra en fullständig undersökning känner även gynekologen med sina fingrar i slidan för att kunna känna på livmodern och äggstockarna. Vid denna undersökning känner han eller hon med den andra handen på magen samtidigt som han eller hon känner med fingrarna i slidan. Denna typ av undersökning kallas för palpation och gynekologen har alltid handskar på sig.

Ultraljud

Ytterligare en undersökning som kan göras är ett ultraljud. Denna typ av ultraljudsundersökning görs med en stav som förs in i slidan. Med ultraljudet kan gynekologen se om det finns cystor eller förändringar i äggstockar, äggledare och livmodern.